NEERLANDIA – UTRECHT2021-02-16T13:37:06+00:00

Project omschrijving

Transformatie draadstaalfabriek geeft de wijk impuls

NEERLANDIA – UTRECHT

Aan de Vaartsche Rijn in Utrecht is het voormalige terrein van draadstaalfabriek Neerlandia herontwikkeld tot een aangename woonbuurt. In de oudste fabriekshal zit nu restaurant Op Zuid en appartementen. Op de plek van gesloopte loodsen zijn nieuwe woningen gebouwd. De kade is omgevormd tot wandelgebied. De fabriek maakt de historie tastbaar en is gedeeltelijk in de oude luister hersteld. Neerlandia bruist weer van het leven en geeft een impuls aan deze stadswijk.

Het is een fabriek met een prachtig verhaal, met historie. We hebben de gebruikers leren kennen en samen zijn we in het verhaal gedoken. Het culturele erfgoed is bewaard en zelfs verweven in het complex. Met elkaar zijn we terug in de geschiedenis gegaan. Onder leiding van de architect zijn we met een groep mensen rondgeleid door het industrieel erfgoed. In de monumentale bedrijfshal veranderde ijzerdraad in prikkeldraad, gaas en ‘draadnagels’ – maar je mag ook spijkers zeggen.

Industrieel erfgoed

Met de realisatie van Neerlandia bewaren we dit industrieel erfgoed en hebben het geschikt gemaakt voor een nieuwe doelgroep. Daarbij horen de karakteristieke elementen van de 100 jaar oude fabriek. De oude gevel en de schoorsteen zijn markante kenmerken van de fabriek en zijn dus bewaard gebleven en verwerkt in het wooncomplex.

Een bijzonder mooi project waarbij we nieuwbouw hebben verweven met het industriële erfgoed.
– GERT VAN UFFELEN, DIRECTEUR VAN LITHOS BOUW & ONTWIKKELING

Visie

We wisten dat dit echt iets moois kon worden, we geloofden erin. De locatie is prachtig aan het water. De oude fabriek heeft een aantal fraaie kanten die we graag wilden behouden. Nu het gerealiseerd is, is het logisch en een erg gewilde plek maar toen we begonnen kon je het maar nauwelijks voorstellen. Daar lag direct ook een belangrijke rol voor Lithos. Het meenemen van alle mensen in onze ideeën en dit voor hun visualiseren. We hebben geluisterd en gepraat met omwonenden en de gemeente. Het is gelukt om alle partijen mee te krijgen, we hebben elkaar leren kennen en zijn samen tot een geweldig project gekomen.

De uitdaging

De complexiteit van dit project maakt het een echt Lithos project. Door de complexiteit voelen wij ons als een vis in het water. Er komt veel bij kijken en onze mensen kunnen zich dan optimaal uitleven. Alles wat we hier deden is maatwerk, vanuit de grond bouwrijp maken, het behoud van de mooie elementen van de fabriek tot aan de realisatie. Dit alles in een binnenstedelijke locatie, waarbij we de omwonenden zo min mogelijk overlast wilden bezorgen, en dat is gelukt.

Wil je meer details over de complexiteit van dit project? Of over andere binnenstedelijke projecten? Gert van Uffelen (033-453 59 59) wil je er graag meer over vertellen.

NEERLANDIA IN BEELD
Meer projecten
2019-04-23T10:23:39+00:00

CENTRUMPLAN – NEEDE

Een seniorenappartementen gecombineerd met een multifunctioneel centrum met onder andere primair onderwijs en kinderdagverblijf als gebruikers. 

ZOEKEN OP NIEUWBOUWAANBOD

ONS NIEUWBOUWAANBOD

ZOEKEN OP EXPERTISE

KUNNEN WE JOU HELPEN?

KOFFIE ERBIJ?
Ga naar de bovenkant