HARTELIJK HAARENDAEL – HAAREN2020-06-15T10:28:35+00:00

Project omschrijving

Een landgoed met een verwoest klooster wordt met de inbreng van inwoners en andere stakeholders getransformeerd naar een gebied met vele functies

HARTELIJK HAARENDAEL – HAAREN

Lef, bezieling en gastvrijheid

Een prachtig klooster met geschiedenis als Groot-Seminarie, gevangenis en zorghuisvesting wordt grotendeels verwoest door een brand.

Samen met inwoners, bestuurders en andere stakeholders wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het gebied waardoor weer nieuwe geschiedenis geschreven wordt. Ontmoeten, samenzijn, wonen, ontspannen, waar is behoefte aan en wat past. De komende periode gaan we op zoek naar de antwoorden. Vol lef en bezieling. Voor de gastvrijheid van Hartelijk Haarendael.

Kijk eens op youtube om te zien hoe we dit doen: https://youtu.be/MUt8FpL7hnA

Historische erfgoed voor hedendaags gebruik

Het landgoed Haarendael kent haar oorsprong vanaf 1839 en is opgericht door het bisdom ’s-Hertogenbosch en wordt de ‘Groot Seminarie Haaren’. Vele jaren lang worden hier priesters opgeleid. Het eerste gebouwde deel, de “U-vorm” om de kapel heen is uit 1839, in de jaren daarna zijn er verschillende vleugels aangebouwd. Op 8 september 1941 is het gebouw toegeëigend door de Nazi’s en gebruikt als gevangenis. Haaren wordt bevrijd op 26 oktober 1944 waarna de Engelse bevrijders het gebouw in gebruik namen. Na het vertrek van de bevrijders hebben de priesters nog tot 1967 het gebouw gebruikt voor hun opleiding. Na 128 jaar werd het seminarie opgeheven.

 Een bewogen geschiedenis, op een plek vol lieflijkheid”
– aldus een inwoner van Haaren

“Voor goede herbestemming is veel creativiteit nodig”

Lilian Grootswagers, erfgoeddeskundige,  is één van de betrokken partijen bij de ontwikkeling van Hartelijk Haarendael.

“Er is veel nodig en soms moet je out of the box denken” aldus Lilian. Lilian maakt deel uit van het team dat samen met de inwoners van Haaren de Omgevingsdialoog aangaat. Luisteren naar wat er leeft, waar mensen kansen en mogelijkheden zien. En dat vertalen naar een invulling van het landgoed waar de inwoners van Haaren kunnen leven en ontspannen.

Meer projecten
2019-03-14T14:37:17+00:00

IDYLLE – NIJKERK

Duurzame woningen met een EPC rond de 0: een bijdrage naar een CO2-arme energiehuishouding

NIEUWBOUWAANBOD

ZOEKEN OP EXPERTISE

KUNNEN WE JOU HELPEN?

KOFFIE ERBIJ?
Go to Top