17|02|2017

Samen de wijk opruimen

Vol enthousiasme gingen bijna zestig leerlingen van basisscholen El Feth en De Grebbe donderdagmiddag aan de slag om de wijk te ontdoen van zwerfafval. De opruimactie was een initiatief vanuit Wij Maken De Wijk, waarbij Stadlander, Lithos bouw & ontwikkeling en de FitFabriek samenwerken om de wijk Gageldonk-West weer op de kaart te zetten.

“Twee jaar geleden zijn we gestart in deze wijk”, vertelt Arjen de Vries van Lithos. “We zijn hier niet gevraagd om woningen te bouwen, maar om de wijkeconomie op te krikken.” Lithos bouw & ontwikkeling doet dan ook meer dan alleen nieuwbouw realiseren in Gageldonk-West. ” We bouwen particuliere woningen, maar we organiseren ook sociale activiteiten zoals zo’n schoonmaakactie.” De Vries steekt meteen zijn hand in eigen boezem als het gaat over zwerfafval in de wijk. “We zijn hier druk aan het bouwen en dan slingert er wel eens wat rond. We kunnen dat door de gemeente of door een schoonmaakbedrijf laten opruimen, maar het is veel beter om dat samen met de kinderen uit deze wijk te doen.” Volgens Arjen de Vries leren de kinderen op deze manier meteen dat als je iets laat vallen, dat je het ook zelf weer op moet ruimen.

We zijn hier niet gevraagd om woningen te bouwen, maar om de wijkeconomie op te krikken.

– ARJEN DE VRIES, LITHOS

Nieuwbouw

De bijna zestig scholieren uit groep 6 van de twee basisscholen uit de wijk gaan bijna meteen aan de slag. Eerst worden ze welkom geheten door De Vries, waarna ze uitgerust worden met vuilniszakken, handschoenen en gekleurde hesjes. In groepjes van vijf of zes kinderen trekken ze samen met een vrijwilliger de wijk in. “We gaan voornamelijk rondom de nieuwbouw schoonmaken, maar ook de Acacialaan, rond het Piusplein en hier bij Vijverberg-Zuid”, aldus Arjen de Vries. “Dit is wel een wijk die versterking nodig heeft. Gageldonk staat bekend als ‘slechte’ wijk om te wonen, maar wij willen er weer een mooie wijk van maken. Gageldonk is een hele mooie plek, maar de vastgoed die er stond was eenzijdig. Met de nieuwbouw willen we de wijk ook nieuw aanzien geven.”

Cohesie

Dat Gageldonk-West te kennen staat als een ‘slechte’ wijk, daar weet vrijwilliger Errol Sint Jago niets van. “Je ziet wel dat de wijk opknapt van de nieuwbouw. Er komen veel mensen uit andere wijken naar Gageldonk, maar daarom is het wel belangrijk dat er veel sociale activiteiten georganiseerd worden. Zo kan er sociale cohesie ontstaan tussen alle wijkbewoners.” Het opruimen van het zwerfafval is een van die sociale activiteiten. “Een prima initiatief”, aldus Errol. “Het is nodig. Als je ziet hoeveel zwerfafval er nu al ligt, terwijl de mensen er in juli vorig jaar zijn komen wonen.” Als het aan hem ligt komen kinderen uit de wijk en vrijwilligers vaker samen om Gageldonk schoner te maken. “We moeten dit op structurele basis vasthouden.”

Je ziet wel dat de wijk opknapt van de nieuwbouw. Er komen veel mensen uit andere wijken naar Gageldonk, maar daarom is het wel belangrijk dat er veel sociale activiteiten georganiseerd worden.

– ERROL SINT JAGO, VRIJWILLIGER

Hoewel enkele leerlingen het opruimen aan het begin maar saai vonden, was het toch wel leuk. Na een uurtje hard gewerkt te hebben, mochten de kinderen zich lekker uitleven. Als bedankje voor het opruimen van de rommel werd na afloop voor de leerlingen een sport-/spelmiddag gehouden. De leerlingen konden zich vermaken met een springkussen en een stormbaan. Er was een spel met bogen en speciale pijlen met daarop een zachte foampunt waarmee de teams konden strijden om de overwinning! Ook de inwendige mens werd natuurlijk niet vergeten: Eethuis Marhaba trakteerde de kinderen op heerlijke shoarma.

ZOEKEN OP NIEUWBOUWAANBOD

ZOEKEN OP EXPERTISE

KUNNEN WE JOU HELPEN?

2018-11-05T14:36:52+00:00
Ga naar de bovenkant