16|11|2020

Creatieve oplossing voor duurzaamheid in het Kloosterkwartier

Achter het historische klooster, ideaal gesitueerd in het groen, maar nabij het centrum van Veghel wordt Het Kloosterkwartier gerealiseerd. Een wijk met een verhaal op een bijzondere plek. Behalve 49 woningen, zijn er ook 3 appartementencomplexen gebouwd. Eén daarvan is De Novice, 36 appartementen voor Brabant Wonen, waar zelfstandig gewoond kan worden met eventueel thuiszorg van BrabantZorg.
Deze appartementen worden nul-op-de-meter (NOM) opgeleverd. Dit betekent zeer goed geïsoleerd en de woning (het gebouw) produceert (duurzaam) gemiddeld net zo veel energie als de woning gebruikt. Het gebouw is zeer hoogwaardig geisoleerd, de zogenaamde warme jas, waardoor de warmtevraag zeer laag.
Voor de warmte en het warm tapwater wordt gebruik gemaakt van individuele warmtepomp aangesloten op bronnen, welke de warmte uit de bodem halen.
De benodigde elektra voor gebouwgebonden en gebruikersgebonden energie wordt opgewekt door middel van een zonnepanelen park op het hoofddak en deels op de zuidgevel van het gebouw
Waarom moeilijk doen als het samen kan?
Voor het benodigd aantal panelen was het resterende platte dak te klein. Door een goede samenwerking van BrabantWonen, LA architecten en ingenieurs en Lithos bouw & ontwikkeling was creatieve oplossing snel geboren:
Op het hoofddak is over de luchtkanelen, dakdoorvoeren en overige installatietechnische en bouwkundige obstakels een soort stalen tafel gecreëerd, waardoor de totale uitwendige afmeting van het gebouw weer bruikbaar was. Om de 340 pv panelen oost/west georiënteerd te kunnen plaatsen is er een tentvormige onderconstructie gemaakt. Tenslotte zijn er op de zuidgevel nog 2 symmetrische vlakken met PV panelen gemaakt om het sommetje kloppend te krijgen.

ZOEKEN OP NIEUWBOUWAANBOD

ONS NIEUWBOUWAANBOD

ZOEKEN OP EXPERTISE

KUNNEN WE JOU HELPEN?

KOFFIE ERBIJ?
2021-04-29T12:43:25+00:00
Ga naar de bovenkant