26|01|2015

Burgemeester Koen opent Comenius

Een droom is werkelijkheid geworden – wij hebben de mooiste school van Nederland!’ Dat zei Veronica Pors, directeur van het Comenius Beroepsonderwijs, vrijdag 23 januari bij de officiële opening van de nieuwbouw van het Comenius College aan de Lijstersingel in Capelle.

Als coördinator van de nieuwbouw voor haar school – het Comenius Beroepsonderwijs – en de Comenius Mavo had mevrouw Pors veel opgestoken van de bouwvergaderingen, vertelde ze. Ze kreeg de lachers op haar hand toen ze termen noemde als ‘kanaalplaat met bubbeldek’, ‘flutterecho’s’, ‘luchtdebiet’ en ‘een kledingfactor van 0,7 in de zomer en 0,9 in de winter’. De directeur attendeerde de genodigden ook op de lange, kleurrijke wanden in de twee aula’s die door tekenleraren van de school, de heer Felix en mevrouw De Jong, zijn ontworpen met beelden van jongeren en historische figuren, en van markante plekken in Capelle, Rotterdam en de hele wereld.

DE NIEUWE GEBOUWEN ZIJN DUURZAAM EN VOLDOEN AAN HET KENMERK VAN ZOGEHETEN ‘ FRISSE SCHOLEN’. DAT WIL ZEGGEN DAT HET BINNENKLIMAAT ZODANIG IS DAT HET DE LEERLINGEN HELPT BIJ HET LEREN/

– ERIC DEKKER, DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING

Bouwen voor onderwijs is bijzonder

Ook andere sprekers stonden stil bij het bouwproces, onder wie directeur bedrijfsvoering Eric Dekker. Hij wees erop dat de nieuwe gebouwen duurzaam zijn – mede dankzij het gerenommeerde architectenbureau Rau – en voldoen aan het kenmerk van zogeheten ‘frisse scholen’. Dat wil zeggen dat het binnenklimaat zodanig is dat het de leerlingen helpt bij het leren. Dekker bedankte ook de voormalige en huidige Capelse onderwijswethouders Dick van Sluis en Josien van Cappelle voor hun inzet en politieke moed. Namens de uitvoerende partijen stipte Michiel Wijnen van aannemer Lithos uit Amersfoort aan dat scholen bouwen bijzonderder is dan kantoren of woongebouwen neerzetten, omdat er sprake is van veel passie en maatschappelijke betrokkenheid in het onderwijs. ‘We konden samenwerken met mensen die een klein ego en een groot hart hebben. Ze waren niet uit op de maximale grootte voor een eigen kamer, maar op een optimaal gebouw voor hun leerlingen.’

Vmbo scoort goed

Topambtenaar Roel Endert, vice-directeur van de afdeling Voortgezet onderwijs van het ministerie van OCW, complimenteerde het Comenius College met zijn duidelijke profiel voor de leerlingen. ‘Er straalt visie uit de gebouwen. De leerling komt binnen voor het beroepsonderwijs, de mavo of het lyceum. Is de match niet goed, dan kan hij of zij snel bovenlangs, over de leerbrug, naar het onderdeel waar ie wel op zijn of haar plek is.’ Endert vertelde dat het Nederlandse vmbo heel goed scoort in Europa. Ook memoreerde hij dat de Nederlandse kinderen tot de gelukkigste kinderen van de wereld behoren; alleen de Deense kinderen zijn gelukkiger, blijkt uit onderzoek. Zijn conclusie: ‘We zorgen goed voor het beroepsonderwijs en voor de leerlingen.’ Hij spoorde de ruim driehonderd aanwezigen aan om mee te doen aan het nationale debat over het onderwijs van de toekomst, onder de naam ‘Onderwijs2032’. Dat kan via traditionele bijeenkomsten maar ook via internet (https://onderwijs2032.nl). ‘Des te minder overkomt het je straks.

Plek om volwassen te worden

Met het starten van een ‘ballondrop’ – waarbij uit een aantal grote ballonnen tientallen kleinere ballonnen naar beneden kwamen – opende burgemeester Frank Koen van Capelle de nieuwe gebouwen officieel. Hij feliciteerde het Comenius College met zijn fantastische gebouwen, en kondigde de nieuwbouw aan van het gebouw van het Comenius Lyceum in 2022. Het Lyceum is het derde gebouw van het Comenius College aan de Lijstersingel.

Door de opening van het Comenius Beroepsonderwijs en de Comenius Mavo arriveerde volgens Koen ‘de tweede wagon van het huisvestingstreintje in Capelle’ op z’n bestemming. ‘De sporthal was de eerste wagon; deze zomer start de nieuwbouw voor het IJsselcollege.’ Koen stond kort stil bij de betekenis van het voortgezet onderwijs in een mensenleven. ‘Op een school gebeurt veel meer dan alleen leren, het is een veilige plek om je talenten te ontwikkelen. Je ontdekt er bijvoorbeeld dat je goed kunt toneelspelen, of dat je burgemeester wilt worden. Je kunt er volwassen worden temidden van rolmodellen. In tv-programma’s zie je regelmatig hoe belangrijk een middelbare school in deze leeftijdsfase is.’ De burgemeester schonk namens de gemeente Capelle een cheque van 1.000 euro voor de ‘extra mooie’ inrichting van twee stiltecentra in de nieuwe gebouwen, waar leerlingen en docenten zich even kunnen terugtrekken voor bezinning. De stiltecentra onderstrepen de christelijke identiteit van de school, en passen volgens de burgemeester ook bij mensen die hun plek zoeken in een verder onrustige samenleving. De directeuren van de twee nieuwe gebouwen, Herma Verbeij van de Comenius Mavo, en Veronica Pors (Comenius Beroepsonderwijs) namen de cheque in ontvangst.

DEZE EIGENZINNIGE SCHOOL WAARDEERT HET GOEDE IN HAAR VERLEDEN. ZE ZOCHT VERBINDING MET DIT VERLEDEN, CONCEET: MET HAAR NAAMGEVER. HET NIEUWE LOGO MARKEERT HET MOMENTUM VAN DE SCHOOL, HET SYMBOLISEERT DE OMMEKEER.

– HANS NEVEN, RECTOR

Nieuw beeldmerk

Over identiteit gesproken: rector Hans Neven onthulde tijdens de feestelijke opening het nieuwe beeldmerk van de school, namelijk een gestileerd portret van de pedagoog en filosoof Jan Amos Comenius. ‘Deze eigenzinnige school waardeert het goede in haar verleden. Ze zocht verbinding met dit verleden, conceet: met haar naamgever. Het nieuwe logo markeert het momentum van de school, het symboliseert de ommekeer.’ Het nieuwe logo is ontworpen door een oud-leerling van de school, de inmiddels internationale schaal opererende Gaudi Houdaya. Elk van de zes vestigingen heeft een eigen frisse, herkenbare steunkleur gekregen. Op de gevels van de nieuwe gebouwen en op de vlaggen en weggevertjes is het nieuwe logo al te zien. Het siert ook het boek ‘De school is een werkplaats…’ waarin de geschiedenis van het Comenius College is beschreven. Oud-directeur Huib Neven van de vestiging Krimpen tekende voor de samenstelling ervan. Aan hem werd dan ook een eerste exemplaar uitgereikt door de trotse rector. Ook CVO-bestuurder Henk Post en de ontwerper ontvingen een eerste exemplaar. Het boek zal in PDF-vorm op de website www.comenius.nl geplaatst worden. Niet alleen oud-leerlingen maar ook de huidige leerlingen leverden een bijdrage aan de bijeenkomst. Ze hadden een lipdub gemaakt die op een groot scherm werd vertoond, en die live een vervolg kreeg tot op het podium van de aula.

Comenius Compliment

Tijdens de bijeenkomst werden veel complimenten uitgedeeld en bloemen overhandigd. Tot besluit werd door rector Neven het Comenius Compliment uitgereikt aan drie medewerkers: Veronica Pors, Eric Dekker en Tanja van den Berge, hoofd facilitaire dienst. Ze verdienden dit unieke bronzen beeldje volgens Neven met hun bijzondere inzet voor het bouwproces.

OP EEN SCHOOL GEBEURT VEEL MEER DAN ALLEEN LEREN, HET IS EEN VEILIGE PLEK OM JE TALENTEN TE ONTWIKKELEN.

– KOEN, BURGEMEESTER

Vuurwerk-finale

Veel gasten grepen na het officiële programma de kans om de nieuwe gebouwen te bezichtigen en elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje en een hapje. Terwijl het donker inviel werden ze nog verrast met een korte vuurwerkshow, afgestoken vanaf het schoolplein. Een feestelijke finale van een al even feestelijke middag.

ZOEKEN OP NIEUWBOUWAANBOD

ZOEKEN OP EXPERTISE

KUNNEN WE JOU HELPEN?

2018-10-25T14:34:57+00:00
Ga naar de bovenkant