Vathorst Laak 2a, Amersfoort

In september 2011 is Lithos gestart met de bouw van 69 huurwoningen in opdracht van de Alliantie en in oktober 2012 zijn de woningen opgeleverd.  Het project in de wijk in Laak 2a omvat 60 eengezinswoningen en negen driekamerappartementen in de sociale huursector. De woningen hebben een gevarieerd en gekleurd gevelaanzicht, twee of drie verdiepingen en een veelal zonnig gelegen achtertuin. 

Naast huurwoningen worden ook koopwoningen gebouwd, zoals het project Kade3826 (www.kade3826.nl). Er zijn nog enkele appartementen vanaf € 150.000,= v.o.n. te koop. 

Architectuur
Het ontwerp van de woningen is van Kokon Architectuur & Stedenbouw. De architecten zeggen het volgende over het ontwerp: ” De woningen zijn voorzien van puntdaken met een kleine dakoverstek. Om te zorgen voor variatie zijn er stenen in vier verschillende kleuren gebruikt. Elke rijwoning heeft een bepaalde kleur en daardoor zijn eigen signatuur. Dit komt terug in de raamopeningen, accenten op de gevel, deurtype enzovoort. Om het concept van de grachtenpanden in Vathorst te versterken, zijn bij de entrees van de woningen verhogingen aangebracht in de vorm van twee treden (met uitzondering van de woningen aan de oostzijde). Voor het contrast is er ook een ’speciale’ woning toegepast met een moderne minimalistische architectuur, bestaande uit een bijzondere aluminium gevel en bijzondere raamindelingen met kaders. De woning is in het geheel toegevoegd als een verrassend element tussen de ’grachtenpanden’. Op de scherpe hoek in het plan zijn appartementen gesitueerd. Het penthouse op de bovenste verdieping heeft een eigen uitstraling”.

Opdrachtgever: De Alliantie
Architect: Kokon Architectuur & Stedenbouw B.V uit Rotterdam
Bouwperiode: 2011-2012