Hoogerheide, Philomenahof

In opdracht van woningcorporatie Wonen West Brabant (nu Stadlander) heeft Lithos op deze locatie negen starterswoningen gerealiseerd. De architect van deze woningen heeft het ontwerp laten inspireren door het kloostergebouw dat vroeger op deze locatie stond.
Het gaat niet om doorsnee starterswoningen, maar om zogenaamde levensloopbestendige startersplus woningen. Dat zijn woningen die met enkele bouwkundige aanpassingen geschikt zijn voor senioren. Ook wel bekend onder de term ‘nultredenwoning’. In zo’n woning zijn woonkamer, keuken, sanitair en minimaal één slaapkamer zonder traplopen te bereiken. Woningcorporatie Stadlander heeft daarvoor gekozen om de woningen aantrekkelijker te maken voor een brede doelgroep.
De negen starterswoningen bestaan uit een woonkamer van 28,5 vierkante meter, met aansluitend een open keuken van 12 vierkante meter. Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer. Om de woonlasten van de starters tot een minimum te beperken zijn de huizen voorzien van een innovatief vloerverwarmingssysteem. Dat systeem levert hoge energieprestaties tegen minimale energielasten. Dat merken starters maandelijks terug door fors lagere maandlasten.

Opdrachtgever: Woningcorporatie Wonen West Brabant (nu Stadlander)
Architect: Architecten bureau Aerlant Cloïn BNA
Oplevering: 2011