Utrecht, Neerlandia

Het is de plek van een uniek stukje Utrechtse geschiedenis. N.V. Draadindustrie Neerlandia in Hoograven was aan het begin van de vorige eeuw een van de vele fabrieken in de stad. In de monumentale bedrijfshal veranderde ijzerdraad in prikkeldraad, gaas en ‘draadnagels. Die worden er al lang niet meer gemaakt, ook al staat de fabriek er nog. Het gebouw maakt de historie tastbaar. Met de bouw van het gelijknamige nieuwbouwproject krijgt Neerlandia weer een nieuwe toekomst. Van het karakteristieke fabrieksgebouw worden geveldelen behouden, gecombineerd met hedendaagse architectuuruitingen en aangepaste materialisatie. De voormalige fabrieksschoorsteen wordt in ere hersteld als markant element in de omgeving. Deze binnenstedelijke herontwikkelingslocatie ligt in de nabijheid van het centrum van Utrecht aan de Draadnagelweg in de wijk Oud Hoograven.

Eind april 2016 tekenden Altera Vastgoed en Lithos bouw & ontwikkeling een koopovereenkomst voor 66 te realiseren appartementen, een parkeergarage en horecaruimte in het project Neerlandia in Utrecht. Lithos heeft in een eerdere fase al 130 woningen en appartementen opgeleverd op het voormalige Prozee terrein.

Altera heeft alle 66 appartementen in belegging genomen. De appartementen zullen worden verhuurd in het middensegment. De voornamelijk tweekamer appartementen met een woonoppervlakte van gemiddeld 50 m2 hebben een luxe uitrustingsniveau. Het appartementengebouw is energiezuinig en wordt uitgerust met zonnepanelen, zodat de servicekosten laag kunnen worden gehouden. Altera richt zich met deze aankoop op de jonge professionals die vanwege de uitstekende arbeidsmarkt en ligging van Utrecht in de stad willen blijven wonen.

Altera neemt ook de horecaruimte van ruim 300 m2 in belegging. De horecaruimte is voorzien van een royaal en zonnig terras aan het Merwedekanaal. Lithos neemt naast de realisatie van de appartementen en horeca ook de aanleg van de openbare ruimte voor haar rekening.

De bouw is gestart en er wordt in het tweede kwartaal van 2017 opgeleverd. Huurders kunnen zich inschrijven via hureninneerlandia.nl.