Realisatie ROC Flevoland in Almere Poort stap dichterbij

Samenwerkingsovereenkomst getekend

Amersfoort 11 januari 2017 – Eind 2016 is de overeenkomst getekend waarin de samenwerking ten behoeve van ontwerp en bouw is bekrachtigd tussen Stichting Regionaal Opleidingencentrum van Flevoland en Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos bouw & ontwikkeling.
Het betreft de nieuwbouw van een schoolgebouw van 6.500 m2. Het ontwerp is in handen van BurtonHamfelt Urban Architecture en OZ architecten, beide afkomstig uit Amsterdam.

Community College
Het nieuwe schoolgebouw is in eerste instantie een gebouw voor de eigen studenten en medewerkers. Maar daar houdt het niet bij op. Het college maakt onderdeel uit van de omgeving en maakt contact laagdrempelig, zodat bedrijven, organisaties, (startende ondernemers) welkom zijn en zich welkom voelen om deel uit te maken van deze community. Het zijn gezamenlijk te gebruiken ruimten, geen eigen, aparte voorzieningen die door derden worden gehuurd. De belangrijkste voorzieningen die ook voor bezoekers gemakkelijk toegankelijk dienen te zijn in het gebouw zijn:
– De Pioneerzone: kantoorwerkplekken voor start-ups die per dag, week of maand te boeken zijn, in open ruimte en inspirerende vergaderkamers of brainstormkamers. Voor externen en studenten.
– Een openbaar, aantrekkelijk koffie-/lunchcafé voor studenten en bezoekers, toegankelijk van buiten.
– Een auditorium annex theater- en danszaal die ook door anderen gehuurd kan worden tijdens en buiten onderwijstijden.
– Een ‘Speakers-corner’, een laagdrempelige, openbare plek voor presentaties en lezingen in de centrale hal voor presentaties van (lokale) talenten, artiesten, ondernemers, sporters en studenten.

Duurzaam
De school wordt een toekomstbestendig gebouw. Dit betekent dat het een duurzaam gebouw is, gebouwd met materialen met een lange levensduur en in de basis een tijdloze uitstraling.

Transparant en overzichtelijk
Het gebouw wordt overzichtelijk en transparant: je ziet elkaar en wordt gezien. Het wordt een licht gebouw, met veel zicht op de omgeving en gemakkelijke oriëntatie in het pand. Duidelijke, open verkeersaders, zoals een brede (tribune)trap verbinden de verdiepingen.
Het gebouw krijgt een herkenbare entree en hart in het gebouw, dat de hele school én de buitenwereld met elkaar verbindt middels centrale voorzieningen zoals horecavoorzieningen, zelfstandige werk- en overlegplekken en de speakers corner. Vervolgens bereikt men vanuit dit hart de drie opleidingsclusters Business, Sports, Leisure & Hospitality met elk een eigen zone en gezicht.
De transparantie zal zich ook uit uitstrekken tot de naaste omgeving van het gebouw door school en omgeving natuurlijkerwijs in elkaar te laten overlopen. De omgeving zal zowel onderwijskundig als fysiek zoveel mogelijk geïntegreerd worden.