De handen uit de mouwen op de bouw!

Amersfoort 16 december 2015 – Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Een groot woord, waar we als Lithos samen invulling aangeven. Maatschappelijk verantwoord ondernemen: als bedrijf zien dat er mensen in deze wereld zijn, die minder kansen hebben dan wij en daarbij de helpende hand, middelen of een financiële bijdrage bieden. Dat doen we in Bergen op Zoom waar 5 werklozen uit de wijk bij ons aan het werk zijn en waar we 5 leerlingen uit de wijk een leerlingplaats bieden.

Maar dat hebben we op 15 december jl. ook bij Buitengewoon Zorgzaam in Vathorst Amersfoort gedaan.

Kinderen van de school Boulevard 410 (speciaal basisonderwijs) brachten een bezoek aan deze bijzondere bouwlocatie. We gaan met de kids uit de groep met de naam “haaien” een rondleiding doen. We worden verwelkomd door 2 lieve haaien: kinderen uit de hoogste groep die volgend jaar doorstromen naar het vervolgonderwijs.  Zij brengen ons naar het hoofd van de school die ons vertelt hoe het op de school toegaat en wat voor soort kinderen er op school zitten.

Uiteindelijk worden we door de twee haaien- kinderen begeleid naar hun klas. De juf en de andere 14 kinderen begroeten ons blij en reiken ons een knutselwerkje en kaart uit als dank voor het feit dat ze met ons mee mogen naar de bouwplaats. Want dat gaan we samen doen: rondleiding over de bouwplaats van Buitengewoon Zorgzaam en als uitsmijter mogen de haaien zelf metselen en tegelen.

We gaan op stap: eerst samen naar de schaftkeet. Priklimonade met een stroopwafel. Het leven als haaienbouwvakker kent mooie momenten! Dan gaan we echt naar de bouw. Michiel Wijnen neemt ons mee naar de kerk in aanbouw. De haaien kijken vol bewondering in het rond en Michiel weet ze prachtige verhalen te ontlokken. Hij vertelt over mensen die alles niet zo goed meer onthouden (daar was hem tijdens de priklimonade al op gewezen: “dat heet korte termijn geheugen meneer”) en hoe ze rond kunnen lopen. Een slim haaitje wil graag de meterkast zien (12 jaar). Een haaienmeisje wijst op een alarm: dat heeft ze thuis ook maar doen ze nooit aan vanwege de katten van haar stiefmoeder. “maar die gaat toch weg, dus dan doen we het alarm weer aan.”.

Maar uiteindelijk gaan we metselen en tegels zetten. Uitvoerder “ome Gerrit” heeft alles piekfijn voor elkaar en de haaien gaan aan de slag. Was enigszins van korte duur. De haaien zwermen uit. “Mevrouw, wat zijn die hondendrinkbakken? Dat zijn lampen voor in het plafond kerel”. ”Mevrouw waarom staat die kist hier met stukjes tegels?” “Kerel, die verzamelen we weer dan kunnen ze naar de fabriek terug en kunnen er weer nieuwe tegels van gemaakt worden.” “Oh, maar mevrouw dat heet recyclen hoor”. “Mevrouw waarom ligt hier een peuk van een sigaret op de grond?” “Oh, kerel, dat is niet netjes, dat moeten we opruimen vanavond.” “Weten ze dan niet mevrouw, dat ze binnen niet mogen roken?” Een haai van een ladder geplukt, een haai zijn knieën van tegellijm ontdaan en uiteindelijk naar de schaftkeet voor een broodje kroket.

En als slot van de ochtend een groepsfoto. Michiel ziet kans de palen van de straters aan een drietal haaien uit te reiken die hier een mooi zwaard in zien, 4 andere haaien krijgen van Michiel een plank aangereikt die ze stoer overeind mogen houden.

De haaien hebben genoten. Een wil er zelfs voor €2,00 per uur de uitvoerder, ome Gerrit, met onmiddellijke ingang komen helpen. De ander zijn opa is makelaar dus zag hier ook wel kansen.

Wat ik hoop is dat er die avond haaitjes naar bed gaan, met een glimlach. Of met een nieuwe droom voor hun toekomst.

Daar hebben wij, als Lithos en Zenzo, bij mee mogen helpen.