Buitengewoon Zorgzaam van start!

Amersfoort, 9 oktober 2014 – Na vele jaren voorbereiding en afstemming tussen verschillende partijen is de feestelijke fase aangebroken van de start van de bouw van het project Buitengewoon Zorgzaam in Vathorst (Amersfoort). Op woensdag 8 oktober is dit bijzondere moment gevierd door alle betrokken partijen. Samen met de Amersfoortse kunstenaar Norbertus leverden de aanwezige gasten, onder wie wethouder Fleur Imming, hun bijdrage aan een schilderij dat in essentie weergeeft waar Buitengewoon Zorgzaam voor staat. Het schilderij zal bij de oplevering van het project een mooie plek krijgen in het gebouw.

Wethouder Fleur ImmingOver Buitengewoon Zorgzaam
Accolade Zorggroep, Stichting Sprank, Kindercentrum Bzzzonder en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Vathorst (GKV) willen in het centrum van de nieuwbouwwijk Vathorst onder één dak verder. Zenzo Maatschappelijk Vastgoed ontwikkelt het project, waarbij Lithos bouw & ontwikkeling verantwoordelijk is voor het uitvoerende bouwproces. Woningcorporatie de Alliantie neemt het gebouw waarin het concept Buitengewoon Zorgzaam gehuisvest wordt turn key af van bouwer Lithos, om het vervolgens te verhuren aan de samenwerkende (zorg)partijen. De GKV wordt eigenaar van de kerk. Koos Koolstra, directeur de Alliantie Amersfoort: “Als woningcorporatie geloven we in de toekomst van Vathorst en blijven we hier investeren. We zijn dan ook blij dat we onze bijdrage kunnen leveren door ruimte te bieden aan dit bijzondere project.”

Het concept
Het draait in Buitengewoon Zorgzaam om samen Leven, Ontmoeten, Groeien en Geloven, waarmee het midden in Vathorst wil staan. Het project heeft de wijk iets te bieden, maar hoopt ook talenten in Vathorst aan te boren. In de meest praktische zin krijgt dit handen en voeten in het leven met elkaar. Zo krijgen jonge kinderen in Buitengewoon Zorgzaam de kans om met ouderen hun appeltje te eten of een vrijwilliger begeleidt één van de jongeren bij een dagje uit. Binnenlopen is altijd mogelijk, in de ruime hal komt een terras waar je even kunt uitblazen met eventueel een hapje of een drankje. Een stiltecentrum vormt een oase van rust in alle drukte. In het complex wordt een ruime kerkzaal gerealiseerd, die ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

Deelnemende partijen
De twee zorgpartijen die aan het project deelnemen, zijn Accolade Zorggroep (ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel) en Stichting Sprank (begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking). Sprank neemt ruim 30 appartementen af. Accolade doet in dit project mee met 18 appartementen voor volwassenen met NAH. Verder komen er vier woongroepen voor ieder zes personen, voor ouderen met psychogeriatrische aandoeningen. En Accolade huurt 27 appartementen voor mensen met een zorgvraag die zelfstandig willen en kunnen wonen. De overige partijen zijn Kindercentrum Bzzzonder (kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterbelevingsschool en meer) en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Vathorst, een jonge kerk met ruim 750 leden in de wijk. Buitengewoon Zorgzaam staat open voor partners die ruimte zoeken voor hun onderneming in het gebouw. Het creëren van een wisselwerking tussen verschillende partijen is het doel van Buitengewoon Zorgzaam waarbij een mix van functies goed past. De maatschappelijke doelstelling is een belangrijk bindend element tussen de huidige gebruikers. Er zijn nog diverse ruimten te huur voor enthousiaste nieuwe partijen. Zij kunnen zich aanmelden op www.buitengewoonzorgzaam.nl

De verwachting is dat het complex rond het eerste kwartaal van 2016 opgeleverd wordt.

Website: www.buitengewoonzorgzaam.nl