Leusden, Huis van Leusden

De gemeente Leusden heeft besloten het project Huis van Leusden te gunnen aan team Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos/DP6. Het project omvat de ontwikkeling van een nieuw gemeentehuis, zorgappartementen en koopappartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Projectwethouder Jan Overweg vindt het een prachtig plan: “Het nieuwe gebouw is een verrijking voor Leusden. Het heeft een verfrissende, moderne uitstraling, die een impuls geeft aan het centrum. Architectenbureau DP6 uit Delft heeft een plan gemaakt dat past binnen de contouren van het bestemmingsplan en ook goed aansluit op het beeldkwaliteitsplan dat we samen met inwoners hebben opgesteld. Het winnende plan is energieneutraal en heeft een hoge duurzaamheidsscore (GPR 9,0 op een schaal van 1 – 10). Bijzonder aan het project is dat in samenwerking met de WSL en Abrona een deel van de woningen bestemd wordt als zorgwoningen. Dat biedt kansen voor het combineren van wonen en werken op één locatie. Er komt op deze plek een gebouw terug waar de oude functie van het gemeentehuis wordt gecombineerd met maatschappelijke functies. Ik ben daar erg blij mee”.

De begane grond van het nieuwe gebouw moet een ontmoetingsplek worden, waar inwoners terecht kunnen met vragen over zorg, welzijn, onderwijs en gemeentelijke zaken. Larikslaan2, Voila en gemeente krijgen er gezamenlijk een plek. Daarnaast is het de bedoeling dat er een ‘eet-/werkcafe’ komt, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Uniek project
Bijzonder aan het project is dat in samenwerking met de Woningstichting Leusden en Abrona een deel van de woningen bestemd wordt als zorgwoningen. De (zorg-)appartementen, die als onderdeel van het geheel, maar met een eigen identiteit in het gebouw zijn opgenomen, bevinden zich op de verdiepingen boven de plint. De parkeerplekken voor de appartementen bevinden zich onder maaiveldniveau. Hier heeft het consortium voorgesteld de bestaande kelder her te gebruiken, een duurzame en praktische oplossing.
Als laatste worden er binnen het project een aantal koopappartementen gerealiseerd. Projectwethouder Jan Overweg: “Er komt op deze plek een gebouw terug waar de oude functie van het gemeentehuis wordt gecombineerd met maatschappelijke functies. Ik ben daar erg blij mee.”

Belangstellenden voor de koopwoningen kunnen zich inschrijven via de speciale projectsite.