Almere Poort, ROC Flevoland

In Almere Poort realiseert Lithos in samenwerking met Zenzo Maatschappelijk Vastgoed de nieuwbouw van ROC Flevoland, een gebouw van 6.500 m2. Het ontwerp is in handen van Burton Hamfelt architecten en OZ architecten, beide afkomstig uit Amsterdam.

Het huisvestingsconcept gaat uit van een uitnodigende entree en ontmoetingshal. In de centrale hal zijn diverse voorzieningen voor iedereen: de Studenten Servicedesk voor alle vragen van studenten, de receptie voor bezoekers, een restaurant dat tevens gebruikt wordt voor studeren en samenwerken, een open “speakers corner” waar presentaties of optredens gegeven kunnen worden en toegang tot het auditorium/theater. Dit is samen het centrale hart van het college dat de diverse teams met elkaar en de buitenwereld verbind.
Rustiger gelegen zijn de diverse zones van de verschillende teams. Hier is de eigen thuisbasis van het team en de diverse onderwijsruimtes en werkplekken te vinden.

Kenmerken van de locatie
De nieuwbouw van ROC Flevoland in Almere Poort komt in het Olympiakwartier Oost. Deze locatie kenmerkt zicht door een groot aanbod aan sportfaciliteiten, zoals het nieuwe Indoorsportcomplex Olympiakwartier. Het plan ligt voor om ook de buitenruimte in het gebied rond dit complex – tevens de omgeving van de nieuwe school – als een parkachtige omgeving in te richten die uitnodigt om veelzijdig te bewegen voor jong en oud. De omgeving biedt een contextrijke leeromgeving voor studenten. Voor de school geldt dat het gebouw uitnodigt met enkele openbare functies waar bezoekers ook welkom zijn zodat er ontmoetingen ontstaan tussen studenten en de bewoners en werkende in de directe omgeving. Dit nieuwe gebied heeft uitzicht op historische dorpen en ligt daarmee op de grens tussen oud en nieuw gebied.

Duurzaam
De school wordt een toekomstbestendig gebouw. Dit betekent dat het een duurzaam gebouw is, gebouwd met materialen met een lange levensduur en in de basis een tijdloze uitstraling.

Transparant en overzichtelijk
Het gebouw wordt overzichtelijk en transparant: je ziet elkaar en wordt gezien. Het wordt een licht gebouw, met veel zicht op de omgeving en gemakkelijke oriëntatie in het pand. Duidelijke, open verkeersaders, zoals een brede (tribune)trap verbinden de verdiepingen.
Het gebouw krijgt een herkenbare entree en hart in het gebouw, dat de hele school én de buitenwereld met elkaar verbindt middels centrale voorzieningen zoals horecavoorzieningen, zelfstandige werk- en overlegplekken en de speakers corner. Vervolgens bereikt men vanuit dit hart de drie opleidingsclusters Business, Sports, Leisure & Hospitality met elk een eigen zone en gezicht.
De transparantie zal zich ook uit uitstrekken tot de naaste omgeving van het gebouw door school en omgeving natuurlijkerwijs in elkaar te laten overlopen. De omgeving zal zowel onderwijskundig als fysiek zoveel mogelijk geïntegreerd worden.